Maeda Masana: Kogyo Iken

„A világ első hosszú távú iparosítási terve Japánban született 1882-ben. Maeda Masana nevéhez fűződik, aki főnöke, azaz az akkori pénzügyminiszter megbízásából készítette el több mint tíz vaskos kötetre rúgó munkáját […]

„A világ első hosszú távú iparosítási terve Japánban született 1882-ben. Maeda Masana nevéhez fűződik, aki főnöke, azaz az akkori pénzügyminiszter megbízásából készítette el több mint tíz vaskos kötetre rúgó munkáját Vélemény az iparosításról [Kogyo Iken] címmel. Ennek eredményeként elvesztette állását, és néhány év múlva elfeledetten, nyomorúságos körülmények között fejezte be életét. Munkáját a miniszter cenzúrázta, de tíz évvel később Masana javaslatainak legfontosabb elemeit a gyakorlatban megvalósította. Masana ugyanis nem mérte fel javaslatainak politikai következményeit, hiszen az akkor nem volt aktuális. Később az lett. Munkája talán az egyik legfontosabb jelképe ma is a politika és a szakma összeférhetetlenségének. Maeda Masana életútját és a Vélemény az iparosításról című munkáját számos japán gazdaságtörténész feldolgozta. Az angolul is hozzáférhető források leginformatívabbja Richard Smethurst közelmúltban megjelent monográfiája Takahashi Kórekijóról, aki Maeda tanítványa volt.”

A fenti bekezdés Ferber Katalin: Érdemeink beismerése mellett c. könyének (Jószöveg Műhely Kiadó, 2010) 120-ik oldalán található lábjegyzete.

Maeda Masana egy alacsony rangú szamuráj 6-ik fia volt a Satsuma klánból. Születése után 3 évvel látogatta meg Perry sorhajókapitány Japánt.