Beszámoló – XII. Nemzetközi Shinkendo Szeminárium

Beszámoló a XII. Nemzetközi Shinkendo Szemináriumról Immár hagyománnyá vált, hogy Magyarország ad otthont Európa legnagyobb nemzetközi Shinkendo szemináriumának. Most sem történt másként, ismét Fóton gyűltek össze 2013. július 4 -7 […]

Beszámoló a XII. Nemzetközi Shinkendo Szemináriumról

Immár hagyománnyá vált, hogy Magyarország ad otthont Európa legnagyobb nemzetközi Shinkendo szemináriumának. Most sem történt másként, ismét Fóton gyűltek össze 2013. július 4 -7 között  a kontinens shinkendokái.

Az esemény rangját jelöli, hogy ismét az alapító nagymester, Kaiso Obata Toshishiro irányította a szakmai munkát. A szervezést most is a magyarországi Shinkendo meghonosítója, Kyoshi Lajos Roland sensei vállalta magára.

Érkeztek vendégek többek között Franciaországból, Angliából, Belgiumból, Lengyelországból, Ukrajnából és természetesen Magyarországról is.

A Shinkendo mellett lehetőség volt Aikibujutsu edzéseken is részt venni a harcművészeknek. Többen sikeres vizsgát is tettek Obata sensei előtt.

A napi négy intenzív edzés között beszélgethettünk az Alapítóval, aki elmondta, hogy nagyon szívesen jön mindig Magyarországra és azt is megtudtuk tőle, hogy a magyar harcosok a világ élvonalába tartoznak. Kiemelte Lajos Roland sensei áldozatos munkáját, minek köszönhetően egyre több hazai és európai dojo nyitja meg kapuit.

Obata sensei-el nemcsak a tatamin találkozhattunk a szeminárium alatt, hanem együtt is ebédelhettünk, vacsorázhattunk vele. Kiderült, hogy nagy rajongója a magyar konyhaművészetnek. Legszívesebben a harcsapaprikást fogyasztotta túróscsuszával.

A hétvégén – nagy örömünkre – fekete öv vizsgát tehettek többen is a magyar haladóbb instruktorok közül.

A tikkasztó hőség ellenére remek hangulatot teremtett a mintegy nyolcvan sportoló. Nagyszerű teljesítményt nyújtott mindenki, Obata sensei kifejezte, mennyire meg van elégedve az európai tanítványok hozzáállásával, alázatával a szamuráj kardvívást illetően.

A jelenleg hatvanöt éves Alapító Los Angelesben él. Onnan repült át Magyarországra és reméljük, hogy néhány éven belül ismét találkozhatunk vele itthon!

 

A Shinkendoról bővebben a honlapon olvashatnak az érdeklődők, ill. szívesen látunk mindenkit a debreceni Shinkendo klub edzésein, melynek a Debreceni Jégcsarnok ad otthont. Edzéseink hétfőn és csütörtökön 18 – 20 óra között vannak. Facebook elérhetőségünk: A szamuráj útja.

Sportbaráti üdvözlettel,

Éliás Sándor

 

csoportkepcimplapra2